streda 12. augusta 2015

Hreben Čiernych veží a Čierny štít

Čierne veže : Pri pohľade z Veľkej Zmrzlej doliny medzi Baraními rohmi a Čiernym štítom sa nachádzajú Čierne veže. Od Čierneho štítu ich oddeľuje Papirusovu štrbina. Hrebeň tvoria 3 veže - Veľká Čierna veža, Prostredná čierna veža a Malá čierna veža. Cez ich juhovýchodnú stenu (max. prevýšenie 180m) vedie výrazná rampa do Stolarczykovho sedla.
Čierny štít je impozantná skalná pyramída nad tromi dolinami: Veľkou a Malou Zmrzlou a Čiernou Javorovou dolinou. Na S vysiela hrebeň cez Čierne sedlá na Kolový štít, na JZ hrebeň cez Papirusovú štrbinu a Čierne veže do Stolarczykového sedla a na Baranie rohy. V hrebeň tvorí široký trávnatý chrbát, ktorý oddeľuje Malú Zmrzlú dolinu od Veľkej Zmrzlej doliny. Vyhľadávaná je JV stena s pevnou skalou.
Čierne veže a Čierny štít





Nadmorská výška:  max:  2 434 m. n. m. 
                              min:     950 m. n. m.



Popis sprievodca lez. ciest:  Stanislawského depresia
                                            Narovnanie piliera



Popis našej trasy:

Biela voda, rázcestie pri Šalviovom prameni, Chata pri Zelenom Plese, prah do Veľkej Zmrzlej doliny, Veľká Zmrzlá dolina, Čierny štít (cesta- Stanislawského depresia), Papirusova štrbina,Veľká Čierna veža, Vyšná Papirusova štrbina, Prostredná čierna veža, Vyšné čierne sedlo,Malá čierna veža,  Stolarczykovo sedlo, pod Čiernym štítom, Čierny štít (cesta-  Narovnanie piliera), Veľká Zmrzlá dolina, Chata pri Zelenom Plese, Biela voda