pondelok 22. augusta 2016

Dent du Géant

je veža v Montblanskom masíve v Grajských Alpách s nadmorskou výškou 4013m. Leží na hraniciach medzi Talianskom a Francúzskom. Na SV ho spojuje hrebeň  Rochefort s masívom Grandes Jorasses, na JZ s Col du Géant. Náš slovenský názov (dosl.preklad) je Obrý zub.
Na vrchol je možné vystúpiť napr. z vých. bodov z francúzskej chaty Refuge du Couvercle (2687 m. n. m.) alebo z talianskej strany z chaty Rifugio Torino (3375 m. n. m.).




Tak náš "výletík" - skoro ako každý začína s pár "zádrheľmi" aspoň pre mňa. Pred odchodom sa mi kazí auto (s ktorým sa potrebujem dostať na miesto vyzdvihnutia), rozbijem prilbu,stále nemám istú dovolenku,...ale všetko sa samozrejme nejako poriešilo a prichádza deň odchodu.
Sobotu ráno o 4h ma Ondrej s Jozefom "nakladajú" na diaľnici v PB a v Blave sa k nám pridáva ešte druhá posádka s ďalším autom - je nás nakoniec 6 členov po 3 "kusoch" do auta. Cieľ do navigácie zadávame Furkapass vo Švajčiarsku. Cesta prebehla ako prebehla :) nakoniec sme sa nejako našli aj keď...( bez fungujúcej navigácie, sem-tam skoro žiadneho signálu, ...sa cestuje spoločne-dvomi autami "všeliako."
Nás cieľ parkovisko Furkapass vo Švajčiarsku bolo zvolené pre rýchlu aklimatizáciu alebo skôr rýchle nastúpanie výškových metrov. Tu po príjazde na parkovisko (2429m) asi o cca 19h podnikáme ešte rýchly výstup na  Klein Furkahorn (3026m). Vybehneme a zbehneme to v pohode aj v takto neskoršiu hodinu cca za 2-3h, staviame stany a konečne po 11h cestovaní vytúžený spánok.
V noci náš trošku prekvapí dážď ale nič hrozné. Ráno naša cesta pokračuje smer - cieľové mesto Courmayeur (1383m). Tu po príjazde parkujeme v podzemnej garáži lanovky na chatu Refuge Torino. Cena parkovania je 10€/deň. Hore na chatu sa vyvážame lanovkou (cena jednosmerného lístku je 36€, obojsmerka 48€ )  My volíme jednosmerný lístok. Sme hore na chate Refuge Torino ( 3375m) s "plnou" výbavou. Odkladáme veci na spodnom poschodí  (nie je problém nechať veci aj dlhšie keď je človek mimo chaty), fotíme,...Polovica našej posádky sa rozhoduje hneď prespať na chate( noc na OEAV 25€), druhá ideme spať pod vežu Dent du Géant, ale to všetko až po doležitých uvitacích-spoznavacích povinnostiach na chate.
Tak - podvečer spolu všetci vyrážame na aklimatizačnú túru a niektorí aj na bivak pod "vežičku" Dent du Gent. Ľadovec je perfektne prechodný tak bez problémov pohodovým tempom sme za cca 1,5h na konci ľadovca a nástupu k veži. Odkladáme stan, nepotrebné veci a ideme okuknúť nástup pod "vežičku." Terén je dosť rozbitý ale chodníky sú prakticky všade. Nastúpame patričné metre, chvíľu posedíme a ide sa dole. Kúsok pod skalným nástupom na vežu staviame jedna skupina stan a ostatní idú spať na chatu. Prichádza ráno - cca 6h a chalani sú už pri našom stane. Balíme, dojedáme a ide sa na vežu. Začiatok nástupu sme si včera vyskúšali, pred nami nastupuje samozrejme už kopec ľudí tak bez problémov sme pod vežou cca za 1,5h. Pod vežou pri nástupe nechávame nepotrebný materiál a ideme na to. V nástupe v miernom traverze je pár nitov aj s fixným lanom. V pohode pretraverzujeme a začína prvá dĺžka lezenia. Nástup  je celkom zaujmavý na 3kový terén ale zvládame v pohode a za chvíľu sme v prvom,druhom,treťom štande na známej polici (Mummeryho balkón). Nasleduje krásna 4. dĺžka Burgnerovými platňami. V platni je samozrejme už aj pomocné fixné lano, ktoré ide skoro až na vrchol veže. Sme hore na ľavom predvrchole (Pointe Sella). Tu treba zas kúsok zliezť, kúsok hrebeňa a nasleduje výšvih už aj s fixným lanom priamo na pravý vrchol (Pointe Graham) aj s madonou. Z vrcholu je krásny kruhový výhľad - my mame šťastie aj na počasie tak je vidieť až kam oko dovidí :)
A čaká nás zostup - dá sa zlanovať presne po výstupovej trase alebo cez vybudované zlanáky medzi vrcholmi smerom na Rocheforský hrebeň. My volíme druhú možnosť kde stačí jedno 60m lano na cca 5-6 zlanákov.

Východiskové mesto:    Taliansko-Courmayeur cca 1383m
Nástupový bod:             chata Rifugio Torino   cca 3375m
Info net:                        Dent-du-geant-information

Popis trasy výstupu:
chata Rifugio Torino, sedlo Col du Géant, päta Dent du Géant, Dent du Géant, sedlo Col du Géant, chata Rifugio Torino

Ostatné info:
info(ceny) prechodu tunela pod Mont Blanc:         http://www.tunnelmb.net/it/tarifit.asp
info (ceny) lanovka,park.Skyway Monte Bianco:  http://www.montebianco.com/orari-e-tariffe.html
info (ceny) chata Rifugio Torino:                      http://www.rifugiotorino.com/Prezzi.php