streda 24. júla 2013

Pyšné štíty a Lomničák

Malý Pyšný štít (2 590 m n. m.) je prvý výrazný vrchol v členitom hrebeni od Baranieho sedla.Od Strapatej veže ho delí Malá Lastovičia štrbina a od Pyšného štítu Laštovičia štrbina a Pawlikowského štrbina. Uprostred Lastovičej štrbiny sa nachádza ostrá skalná vežička - Loktibrada.
Pyšný štít  (2 621 m n. m.) sa týči nad Malou studenou dolinou a Medenou kotlinkou. Od Malého Pyšného štítu ho oddeluje Pawlikovského štrbina, Loktibrada a Laštovičia štrbina a od Lomnického štítu, Bachledova štrbina s radou malých vežičiek, ktoré sa tiahnu až po Lomnický štít.
Lomnický štít (2 633,8 m.n.m.) je tretí najvyšší vrch Tatier. Jeho trojhranná štítová pyramída vysoko prevyšuje okolie. Na sever vybieha dlhým hrebeňom k Baraním Rohom (oddelený od neho Sedielkom pod Lomnickým), J hrebeň pokračuje cez Lomnickú kopu a Lomnické sedlo, na V sa vetví Vidlový hrebeň (oddelený Medenou štrbinou). Lomnický štít sa vypína nad troma dolinami - Malou Studenou, Skalnatou dolinou a Medenou kotlinou.
Pyšný štít z Lomnického štítu
Lomnický štít z Pyšného štítu


Fotografie

Nadmorská výška:  max:  2 633,8 m n. m.
                              min:   1010   m. n. m.

Prevýšenie:      1623 m
Približný čas:   10:00
Približná dĺžka: cca 21 km

Popis trasy:
Starý Smokovec, Hrebienok, Teryho chata, Malá Lastovičia štrbina, Malý Pyšný štít, Loktibrada, Pyšný štít, Bachledova štrbina, Pyšná vežička, Zubatá štrbina, Zubatá vežička, Jordánova štrbina, Posledná štrbina, Sedlo pod Lomnickým, Lomnický štít, Skalnaté Pleso, Hrebienok, Starý Smokovec



                                       
                                              Lomnický štít - Jordánovou cestou 23.11.2014

                 


Za jeden deň: