nedeľa 19. mája 2013

Karbunkulový hrebeň

( Jastrabia veža, Karbunkulový hrebeň, Kolový štít a Čierny štít )


Karbunkulový hrebeň obľúbená to ,,tatranská klasika". Hrebeň oddeľuje od seba Červenú dolinu a Malú Zmrzlú dolinu.Od hlavného tatranského hrebeňa sa odpojuje na Belasej veži a pokračuje cez Malý Kolový štít, Kopiniaky až k Jastrabiej veži.
Jastrabia veža (2137m) sa vypína v prekrásnej doline nad Chatou pri Zelenom plese.Je jednou z charakteristických skalných veží Vysokých Tatier a je koncovým pilierom rázsochy, vybiehajúcej z Belasej veže. K Zelenému plesu spadá strmými platňami načervenalej farby, čo z nej robí charakteristickú dominantu a aj preto je veľkým lákadlom horolezcov.Najmä juhovýchodnou a južnou stenou vedie množstvo ciest vysokej obtiažnosti, jednou z najťažších na slovenskej strane Tatier je „Korona.“(8c) Najľachší turistický  výstup alebo zostup vedie popod Jastrabie sedlo zo strany Červenej doliny dvomi  nad sebou vedúcimi rampami.Jastrabia veža je opradená aj mnohými povesťami. Jedna z povestí hovorí o drahokame - karbunkul  - rubíne, ktorý sa tu nachádzal alebo stále...
Kolový štít (2418m) je súčasťou  hlavného hrebeňa Vysokých Tatier v závere Malej Zmrzlej doliny.Od Zmrzlej veže je  oddelený Kolovou štrbinou a od Čierneho štítu Čiernym sedlom.Má pyramídový tvar a je pomerne ľahko turisticky prístupný vrch ale ne značkový vrchol Vysokých Tatier.
Čierny štít (2434m) je iimpozantná skalná pyramída nad tromi dolinami: Veľkou a Malou Zmrzlou a Čiernou Javorovou dolinou.

Kolový štít, Karbunkulový hrebeň, Jastrabia veža a v pozadí Jahňací štít a Belianske Tatry

Popis našej trasy: 
Biela voda, Zelené pleso, Jastrabie sedlo, Jastrabia vežaKarbunkulový hrebeň ( Jastrabie sedlo, Predný Kopiniak, Prostredný Kopiniak, Zadný Kopiniak, Malý Kolový štít, Belasá veža), Kolová štrbina, Kolový štít, Čierne sedlo, Čierny štít, Veľká zmrzlá dolina, Zelené pleso, Biela voda


Približná dĺžka: cca 21 km              Približný čas: 12h                Obtiažnosť: II-III UIAA