štvrtok 12. novembra 2015

Hochkönig - ferrata Königsjodler

Hochkönig (2941m) je najvyšší vrchol Berchtesgadenských Alp. Masív Hochkönig je dlhý 12 km a leží západne od mesta Bischofshofen, 42 km južne od Salzburgu. Na juh spadá strmými stenami až 1000 metrov vysokými a na sever pozvolna klesá do údolia Blühnbachtal. Zo severnej strany Hochkönigu je malý ladovec Übergossene Alm, ktorý je jediným náhorným ľadovcom Východných Alp. Eště v roku 1888 mal ľadovec plochu 5,5 km². Na vrchole Hochkönigu je postavená chata Matrashaus s kapacitou cca 100 miest.
Z južnej strany sa dá dostať na vrchol ferratou Königsjodler - je to jedna z najimpozantnejších Via ferrát aké môžeme v Európe nájsť. Obtiažnosť je D. Veľmi odvážne vedená ferrata po mnohých skalných vežiach, ktoré vytvárajú krásny hrebeň. Za všetko hovorí 1700m lán a značné prevýšenie, ktoré z tejto túry robí jednu z najveľkolepejších vysokohorských túr.

Vrch Hochkönig s chatou Matraushaus

ferrata Königsjodler

Fotografie:


Popis trasy:
Dientner Sattel, chata Erichhütte, sedlo Hochscharte, ferrata Königsjodler, Hoher Kopf,Hochkönig, Birgkar,Dientner Sattel 

Königsjodler - Klettersteig : Info, topo,...

                                                       
   
 Ferrata Königsjodler

                                          Ferrata Königsjodler from Jozef Ďuronka on Vimeo.



piatok 6. novembra 2015

Spišský štít a ihla

Spišský štít (2483m.n.m.) je pekný, zubatý vrchol v rázsoche Lomnického štítu. V konkurencii vyšších susedov príliš nevyniká, hoci je zdobený krásnymi vežami. Od Baraních rohov ho oddeľuje Baranie sedlo. Hrebeň ku, ktorému patrí aj Spišský štít oddeľuje Malú studenú dolinu od Veľkej zmrzlej. Spišský štít má dva vrcholy. Vyšší z dvoch vrcholov je SZ. JV vrchol medzi vedľajším vrcholom a Ovčiarskou lávkou klesá do výraznej Spišskej štrbiny kde sa nachádza aj Spišská ihla. 
Ako prví na štíte stáli v r. 1896 maďarský sudca Jozsef Déry a horský vodca Johann Hunsdorfer starší. Trasa viedla z Malej Spišskej doliny a je nejčastějšie používaná i dnes.

Pridať popis
Spišská ihla


Nadmorská výška:  max:  2 483  m n. m.
                              min:   1010  m. n. m


Popis trasy:
Starý Smokovec, Hrebienok, Teryho chata, Mačací kotol, Ovčiarska lávka, Spišská ihla, JV vrchol, SZ vrchol, hrebeň k Baraniemu sedlu, Teryho chata, Hrebienok, Starý Smokovec




           

            Fotografie:



                                                                               
                                                                             




 Výhľad zo Spišského štítu



Ďalšie tatranské ihly:     Ihla v Dračom              

                         Ihla v Ostrve

                         Ihla v Patrii

                         Barania ihla

                         Żabia Lalka