nedeľa 25. októbra 2015

Fanis Sud - Via Ferrata Cesco Tomaselli

Fanes Sud (2980m) je 2 najvyšší vrchol skupiny pohoria Fanes, ktorá sa nachádza severne od Grande Lagazuoi a Falzarego. Na vrchol vedie via ferrata Cesco TomasellI obtiažnosti D.


















                            
                                 Fotografie:

Popis trasy:
sedlo Passo Falzarego,  cesta 402 do sedla Forcella Travenanzes, bivak della Chiesa, ferrata Tomaselli, Fanis Sud , sedla Forcella Travenanzes, sedlo Passo Falzarego


                                                       Výhľad z vrcholu Fanis Sud
 .




sobota 24. októbra 2015

Bec de Mesdi - Via ferrata Delle Trincée

Via ferrata Delle Trincée je krásnu, vzdušná, pomerne jednoduchá ferrata. Od jazera Lago di Fedaia sa vystúpi do sedla Porta Vescovo s nádhernými výhľadomi na Marmoladu. Odtiaľ ferratou po hrebeni medzi Arrabou a Marmoladou cez najvyšší vrchol ferraty, Bec de Mesdi 2727 m.n.m. Cestou späť k jazeru, prejdete bunkre a štôlne z I.sv.vojny. V závere hrebeňa sa nachádza bivak Bontadini(2550m).



Fotografie:


Popis trasy:  Lago di Fedaia, sedlo Porta Vescovo, ferrata  Delle Trincée, bivak Bontadini, Lago di Fedaia

Približný čas: 8h                                           Dlžka trasy: cca10 km

                                                         
                                                             
                                                                 Výhľady počas ferraty

piatok 23. októbra 2015

Marmolada

Marmolada (3343m) vysoká hora, najvyššia v Dolomitoch, výraznej horskej skupine v južných Alpách. Tvorí ju hrebeň v orientovaný smere východ – západ, s vrcholmi Punta Penia, Punta Rocca, Punta Ombretta, Pizzo Serauta a Punta Serauta.
Na juh sa takmer kolmo láme do steny 2 km širokej a až do 800 m vysokej. Na sever klesá miernejšie k sedlu Passo Fédaia a nesie jediný významnejší ľadovec v Dolomitoch. Počas prvej svetovej vojny cez Marmoladu prechádzala hranica aj front medzi Rakúsko–Uhorskom a Talianskom. Rakúšania v ľadovci vybudovali celé vojenské mestečko. Počas vojny došlo k najväčšiemu lavínovému nešťastiu v Alpách, pri ktorom prišlo o život 300 vojakov. Roztápajúci sa ľadovec v súčasnosti niekedy vyplavuje telá mŕtvych alebo ich výzbroj.



Fotografie:



Popis trasy:
Lago di Fedaia, Rif. Fiaconi, Marmolada Westgrat Klettersteig (Hans Seyffert Weg),Forcella della Marmolada, Punta Penia, Rif. Fiaconi, Lago di Fedaia



                                            Prvý úsek videa (0-0:47) z vrcholu Marmolada